Besök Clearwater International Sverige
Clearwater International

Fagerhult förvärvar Arlight

Tillgång till lågkostnadstillverkning och nya geografiska tillväxt-marknader ledde till Fagerhults strategiska förvärv av Arlight med huvudkontor i Ankara, Turkiet.

AB Fagerhult (publ), grundat 1945 med rötter från Västergötland, är idag ett av Europas ledande belysningsföretag med totalt 2 400 medarbetare i 20 länder och är noterat på Nasdaq OMX Stockholm.

Fagerhult har en vision om att bli en ledande global leverantör av belysningslösningar. Som ett första steg säger Fagerhults VD, Johan Hjertonsson ”Vår strategi är att bli en klar ledare inom den europeiska belysningsindustrin”.

Som ett steg i detta har Fagerhult gjort ett antal förvärv i Europa under de senaste åren och denna gång förvärvades ett familjeföretag med huvudkontor och produktion i Ankara, Turkiet – Arlight.

Arlight har 160 anställda och tillverkar armaturer och belysningssystem för i huvudsak inomhusbelysning och till den kommersiella sektorn. Exempel på applikationsområden inkluderar kontor, utbildningsbyggnader, sjukhus, köpcentra och flygplatser.

Förvärvet av Arlight ger Fagerhult tillgång till dels den dynamiska turkiska marknaden men även till fler intressanta tillväxtmarknader i regionen. Samtidigt får Fagerhult tillgång till lågkostnadstillverkning i närområdet för dess existerande marknader.

”Cross-border förvärv är ofta mycket mer komplicerade än inhemska transaktioner då, framförallt, kulturella och legala aspekter ofta skiljer sig mot de vi är vana vi i Norden. Genom vår tillgång till lokal expertis i Turkiet, via nätverket Global M&A, kunde vi på ett tidigt stadium hantera flertalet av dessa risker och på så sätt arbeta proaktivt för att säkerställa en snabb och effektiv transaktion”, berättar Robert Bäckström, ansvarig partner och VD, Valentum Partners.

Förvärvet av Arlight togs emot positivt av marknaden när den offentliggjordes den 20 december, 2013. Fagerhults aktiekurs steg med 6% en timme innan stängning då nyheten om förvärvet av Arlight publicerades.

Om Valentum

Valentum är en nytänkande projektledare inom företagstransaktioner med fokus på försäljningar och förvärv av stora onoterade företag.

Vill du veta hur ditt företag står sig inför en potentiell försäljning?

Kontakta oss för att få en analys av ditt företag och marknad samt vilka möjligheter som finns inför en försäljning.

Vi använder cookies för att kunna erbjuda bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi hanterar cookies.