Besök Clearwater International Sverige
Clearwater International

Berättelsen om Lykos förvärv av Bellbox

På bara ett par år växte en frisörsalong i Vansbro till en av Sveriges största e-butiker för hårvårds- och skönhetsprodukter. Nu har familjeföretaget Lyko tagit nästa steg och gått ihop med tidigare konkurrenten Bellbox. Valentum guidade Lyko genom sammanslagningen och såg till att de fick rätt ägarandel i det nya företaget.

Lykos vd Rickard Lyko utgör ett undantag i sin familj – till skillnad från sin mamma, pappa och syster är han nämligen inte frisör. Frisörtraditionen i familjen sträcker sig ända tillbaka till 1930-talet, då Rickards farfar Frans Lyko sadlade om från bilmekaniker till frisörlärling, ett drag som kan ha räddat livet på honom.

– Farfar kom från orten Lvov i dåtida Polen. Under andra världskriget greps han av tyska styrkor och sattes i koncentrationslägret Sachsenhausen. Han överlevde för att han kunde klippa vakternas hår.

Efter nästan sju år i Sachsenhausen fritogs Frans Lyko. Han flyttade till Vansbro kommun i Sverige, startade en egen salong som han drev i 43 år, och förde över yrkesintresset till sin son Stefan.

– Pappa öppnade en egen frisörsalong en mil bort från farfars. Sedan träffade han min mamma Rita, som också var frisör, och började driva salongen med henne.

Satsade allt

Vi spolar fram till 2014. Familjeföretaget Lyko hade då en halv miljonkunder och företaget sysselsatte 85 personer. Hur gick det till – hur blev den lilla frisörsalongen i Vansbro ett jättebolag?

– Det hela började 2004 när pappa hade varit på en mässa London och tagit hem ett australiskt vax för att sälja på salongen. Någon sökte efter vaxet på AltaVista, hittade salongens hemsida och bad oss att posta det till dem. Det var vårt första internetköp, säger Rickard.

Samtidigt som föräldrarnas salong började experimentera med internetförsäljning var Rickard ute på egna äventyr. Han hade lämnat Vansbro för en skidskyttekarriär i Boden och ekonomistudier i Sydafrika och Australien. Men när börskrisen slog till 2008 återvände han hem.

– I och med finanskrisen kände jag att det var viktigt att satsa på familjens verksamhet. Jag ringde min syster och mina föräldrar och sa ”Ta alla era sparpengar, låna på lägenheten och huset och sätt över pengarna till mig.” Det var då vi startade aktiebolaget.

Från 4 till 200 miljoner

Därefter gick det snabbt för Lyko. Familjen satsade stort på webbshoppen och resultaten lät inte vänta på sig. 2008 omsatte Lyko fyra miljoner kronor – 2014 landade omsättningen på drygt 200 miljoner.

– Det är en otrolig utveckling, en som har handlat mycket om timing. Marknaden hade precis blivit mogen för e-handel när vi satsade.

Samtal från konkurrenten

Mitt i deras explosiva expansion fick Rickard ett samtal från konkurrenten Bellbox som var intresserade av ett samarbete. Familjen var tveksam till en början.

– Det gick så bra för oss ändå och vi ville behålla kontrollen över företaget. Samtidigt hade Bellbox en stabil närvaro på den fysiska marknaden som var intressant för oss, så vi gick vidare med förslaget.

När en sammanslagning av de två företagen blev aktuell bokade Rickard möten med sju firmor som sysslar med företagstransaktioner. Valet föll på Valentum.

– Jag letade efter någon med erfarenhet av e-handel eftersom värderingsprocesserna där skiljer sig från traditionell handel. Det var också viktigt att jag hade förtroende för dem jag jobbade med – och att de brann för affären.

Valentum arbetade med sammanslagningen i drygt sex månader. Eftersom det handlade om en sammanslagning skulle båda parterna äga aktier i det gemensamma bolaget – men hur stor andel skulle respektive part få? Valentums huvuduppdrag var att stärka Lykos intressen i förhandlingarna. Bellbox hade erfarenhet av liknande situationer men vi hade aldrig gjort något liknande, därför kändes det väldigt tryggt att ha Valentum vid vår sida.

 

Majoritetsägare

I november 2014 blev sammanslagningen mellan Lyko och Bellbox offentlig. Familjen Lyko blir majoritetsägare i det nya företaget som kommer att jobba som en enad organisation. Rickard Lyko tycker att det är skönt att komma i mål.

– Lykos utveckling har varit otrolig men nu står vi rustade för att växa ännu snabbare. Samman- slagningen innebär att våra kunder kan nå oss i fler kanaler, dessutom finns det synergieffekter i inköp och marknadsföring.

Nu pågår arbetet med att slå ihop Lyko och Bellbox rent praktiskt – men planerna innefattar inte en flytt från Vansbro.

– Absolut inte. Det är i Vansbro vi startade och vi fungerar bra här.

 

Snabbfakta om Lyko

Uppdragsgivare: Lyko  Uppdrag: Sälj & köp  Bransch: E-handel  Antal anställda: 80

Om företaget

Lyko.se är ett av Sveriges ledande e-handelsbolag inom hårvård och skönhet, med ett produktutbud som innefattar över 30 000 artiklar från närmare 700 välkända varumärken. 2013 och 2014 utsågs Lyko till Gasellföretag av Dagens Industri.

Lyko i siffror

  • Lyko säljer en produkt var tionde sekund.
  • Skulle man testa en ny Lyko-produkt om dagen så skulle det ta 77 år att ta sig igenom hela sortimentet.
  • Tar man alla produkter som finns på Lykos lager i Vansbro och ger ut dem till invånarna, får varje Vansbro-bo 137 produkter.

Valentum kommenterar

Vårt huvuduppdrag var att göra en värdering av Lyko samt att granska Bellbox värdering av det egna bolaget. I vår mening hade inte Bellbox värderat Lyko högt nog, så vi räknade på de båda bolagens marknadsposition och tillväxtpotential, och såg till att Rickard hade stadiga siffror att stå på i förhandlingarna. Uppdelningen vi kom överens om till slut var en stor förbättring från det ursprungliga erbjudandet.

Joakim Tengzelius

Partner på Valentum

Kontakt

Om Valentum

Valentum är en nytänkande projektledare inom företagstransaktioner med fokus på försäljningar och förvärv av stora onoterade företag.

Vill du veta hur ditt företag står sig inför en potentiell försäljning?

Kontakta oss för att få en analys av ditt företag och marknad samt vilka möjligheter som finns inför en försäljning.

Vi använder cookies för att kunna erbjuda bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi hanterar cookies.