Besök Clearwater International Sverige
Clearwater International

Prodoc – Från 150 till 300 miljoner – och siktet på framtiden

Om du ska sälja ditt företag kanske prislappen är det viktigaste, men när du letar efter en långsiktig partner ska även erfarenhet, branschförståelse och gemensamma ambitioner läggas i vågskålen. Prodoc fann alla delar i sydafrikanska Nashua.

 

Svenska Prodoc levererar utrustning och tjänster för informations- och dokumenthantering, videomöten och mötesteknik. Företaget är generalagent för Nashuatec, ett varumärke inom Ricoh, och dessutom Expert Partner till LifeSize Communications som är en del av Logitech Europe. Men på den mogna svenska marknaden räcker det inte att bara sälja hårdvara – det är bara början på åtagandet. Därför har Prodoc tre ben att stå på:

  1. De levererar till återförsäljare,
  2. De levererar direkt till slutkunder
  3. Och de hanterar kompletta video- och printtjänster åt många svenska företag.

– Det innebär att vi skapar anpassade lösningar och tar ansvar för att till exempel företagens hela dokumenthantering fungerar perfekt, berättar Kenneth Bengtsson som tillsammans med Pär Arvidsson är en av Prodocs svenska ägare.

”Med ett 120-procentigt engagemang lyckades de få ner hela vår verksamhet på papper”

-Kenneth Bengtsson, delägare på Prodoc

 

Embryot till Prodoc skapades 1976, men det var när Kenneth Bengtsson och Pär Arvidsson köpte bolaget 2010 som det blev riktigt spännande – de var nämligen sedan tidigare vd och vice vd för Prodoc.

– Jag hade arbetat på Prodoc sedan 1996 och varit vd sedan 2005. Det gjorde att vi var trygga i vad företaget kunde bli och helt övertygade om att vi kunde växa ännu mer.

Att skapa lönsamhet och tillväxt

Prodoc hade haft en tradition av att arbeta mer med marginalerna än med tillväxten – Per och Kenneth såg potentialen att göra båda delarna.

– Vi tillsatte resurser på säljsidan, vi uppvaktade nya kunder, hittade fler och bättre återförsäljare och utvecklade samarbeten som gjorde att vi kunde erbjuda helhetslösningar för dokumenthantering.

På bara tre år steg omsättningen från 150 till 330 miljoner kronor. Men i stället för att fartblinda rusa vidare så satte sig ägarduon ner och funderade. Vad skulle krävas för att kunna växa ännu mer? Hur kunde man göra det på rätt sätt?

– Under tre år så växte vi väldigt snabbt. Dessutom hade vi köpt bolaget med lånade pengar och då ställs man inför ett val. Antingen konsoliderar man eller så tar man in pengar externt. Vi valde tillväxt och att ta in en partner som kunde tillföra kompetens och erfarenhet.

“Så klart vi valde rätt”

Pär och Kenneth tog kontakt med flera experter inom företagstransaktioner och valet föll på Valentum.

– De hade kunskap om vår bransch, vilket är jätteviktigt, och dessutom var de hungriga. Att välja rätt byrå för en så viktig uppgift är alltid lite av en chansning, men det visade sig så klart att vi gjorde helt rätt, säger Kenneth Bengtsson.

För Prodoc var en av de största utmaningarna att paketera företaget – att på ett bra sätt kunna presentera verksamheter, siffror, prognoser och processer. Och här, säger Kenneth, gjorde Valentum ett fantastiskt jobb.

– Med ett 120-procentigt engagemang lyckades Valentum få ner hela vår verksamhet på papper, och vi är otroligt nöjda med jobbet de gjorde. I tre år hade vi sprungit rakt fram och att paketera Prodoc till ett förståeligt koncept var inte lätt. Det var ett komplicerat projekt även i Valentums värld, men de lät verkligen ingenting falla mellan stolarna.

 

Det gjorde Prodoc köpbart

Valentums arbete fick också beröm av företaget som till slut blev Prodocs nya huvudägare – det sydafrikanska företaget Nashua. Nashua är den sydafrikanska generalagenturen för Nashuatecs produkter och en del av Reunert-koncernen, ett stort Sydafrikanskt företagskonglomerat.

– Även om våra verksamheter har många gemensamma nämnare så var det viktigt att visa upp Prodoc på rätt sätt. När Valentum paketerade Prodoc gjorde de det på ett sådant sätt att en potentiell köpare förstår möjligheterna. Det arbetet bidrog verkligen till att göra företaget köpbart, säger Kenneth Bengtsson.

Nashua såg möjligheterna i Prodoc och förvärvade 60 procent av företaget, i konkurrens med flera andra budgivare. Tillsammans ser de nu ljust på framtiden.

– Sydafrika är en mogen marknad, men har inte nått lika långt som Sverige. Där kan vi visa dem hur framtiden ser ut. Samtidigt kan de bidra med professionalism och erfarenhet av att vara ett börsnoterat företag. Det här är början på en stor gemensam satsning som kommer att ta oss utanför Sveriges gränser.

 

Snabbfakta om Prodoc

 

Uppdragsgivare: Kenneth Bengtsson och Pär Arvidsson  Uppdrag: Säljmandat Bransch: Print management Antal anställda: 120

 

Om företaget

Prodoc är en ledande aktör på marknaden för informations- och kommunikationsteknik

  • Fem egna kontor i Sverige
  • Pär och Kenneth dubblade omsättning på tre efter att ha köpt bolaget av de gamla ägarna
  • Sålde 60% till en Sydafrikansk branschkollega för att kunna fortsätta expansiv tillväxt.

 

Därför valde Kenneth och Pär en långsiktig partner

  • De ville fortsätta att växa och expandera utomlands.
  • De såg möjligheten att stärka företagets kompetens och erfarenhet.
  • Kenneth och Pär ville vara en del av Prodocs långsiktiga framtid – att ta in riskkapital är ofta första steget mot en försäljning av hela företaget.

 

Valentums kommenterar

Vi är imponerade av Pär och Kenneth som utvecklade Prodoc från SEK 150 – 330 miljoner, men bolaget hade alltid agerat reaktivt och tagit möjligheterna när de dykt upp. Den stora utmaningen för oss var att tillsammans med bolaget skapa en paketering och en affärsplan som med historiken som grund visade hur bolaget skulle fortsätta växa och ta marknadsandelar.

 

Gustaf Plyhm

Partner på Valentum

Kontakt

Gustaf Plyhm

Partner

gustaf.plyhm@cwicf.com

+46 709 39 21 12

Om Valentum

Valentum är en nytänkande projektledare inom företagstransaktioner med fokus på försäljningar och förvärv av stora onoterade företag.

Vill du veta hur ditt företag står sig inför en potentiell försäljning?

Kontakta oss för att få en analys av ditt företag och marknad samt vilka möjligheter som finns inför en försäljning.

Vi använder cookies för att kunna erbjuda bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi hanterar cookies.