Besök Clearwater International Sverige
Clearwater International

Stabilt transaktionsklimat bland nordiska leverantörer till byggmarknaden 2017

Transaktionsmarknaden domineras främst av strategiska aktörer som konsoliderar marknaden för att fylla gap i produktportföljen eller förbättra marknadspositionen

Antal transaktioner under 2017 fortsätter i samma takt som föregående år. Likt tidigare år har svenska marknaden varit mest aktiv och stod för nära hälften av de genomförda transaktionerna under året.

Branschaktörer förvärvar strategiskt
Totalt genomfördes 26 transaktioner och det är främst branschaktörer, både nordiska och internationella, som har förvärvat strategiskt kompletterande företag.
Ett exempel är det svenska Acrinova som förvärvade VVS-Huset i Malmö som bidrar till Acrinovas strategi att bli heltäckande inom fastighetsförvaltning och fastighetsservice.
Den danska tillverkaren av sanitetssystem till järnvägsindustrin, Semvac, förvärvades av den amerikanska tågproduktstillverkaren Wabtec Corp med målet att bredda produktportföljen.
Ytterligare ett exempel är finska dörrtillverkaren Matti-Ovi som förvärvades av ledande amerikanska dörrleverantören JELD-WEN. Förvärvet genomfördes i syfte att stärka JELD-WENs marknadsposition i Norden.

Två framgångsrika börsintroduceringar
Två större aktörer har valt att framgångsrikt gå till börsen under perioden. FM Mattsson genomförde i april en notering för att få in ytterligare resurser till företaget, och skapa nya möjligheter till förvärv. Munters, som köptes ut från börsen av riskkapitalbolaget Nordic Capital för sju år sedan, noterades på Nasdaq Stockholm den 19 maj.

 

Antal transaktioner är i linje med tidigare år

 

Positiv aktieprisutveckling för nordiska leverantörer till byggmarknaden…

… Men relativt stabil värdeutveckling i förhållande till vinst före finansnetto, skatt och avskrivningar (EBITDA)

Listade nordiska leverantörer till byggmarknaden

Kontakt

Om Valentum

Valentum är en nytänkande projektledare inom företagstransaktioner med fokus på försäljningar och förvärv av stora onoterade företag.

Vill du veta hur ditt företag står sig inför en potentiell försäljning?

Kontakta oss för att få en analys av ditt företag och marknad samt vilka möjligheter som finns inför en försäljning.

Vi använder cookies för att kunna erbjuda bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi hanterar cookies.