Besök Clearwater International Sverige
Clearwater International

Med Ratos som ägare kan Speed Group fortsätta sin tillväxtresa

När företaget som Jarl Ternander och Daniel Johansson arbetade på blev satt i rekonstruktion så föddes tankarna på att starta eget. På ett kafé i Borås klottrade de ner sin idé på en servett. 10 år senare hjälpte Valentum till att sälja deras älskade Speed Group till Ratos för 450 miljoner kronor – så här gick det till.

Jarl och Daniels idé var redan från början en bred palett av tjänsteföretag:

  • Speed Competence, som sysslar med bemanning av kollektivanställda – bland annat inom lager- och tillverkningsindustrin.
  • Speed Professionals, som arbetar med rekrytering och bemanning av tjänstemän.
  • Speed Logistics, som erbjuder lager- och logistiklösningar för både små och stora företag.
  • Speed Production, som tillverkar bland annat elektronik, prototyper och serieproduktion av kretskort och enheter åt sina kunder, till exempel inom musikindustrin.
  • Speed Education, som erbjuder utbildningar i lödning, Lean, ledarskap med mera.

– Alla dessa delar är egna verksamheter som också stöder varandra. Våra tillverknings- och logistikverksamheter kräver anställda, men när vi inte har full beläggning så kan vi hyra ut dem till andra företag. Och alla våra anställda behöver utbildning, så varför inte se till att vi kan hjälpa andra företag med den biten också?

Den breda verksamheten har gjort Speed Group mindre sårbart för säsongs- och konjunkturskiftningar.

En struktur för alla konjunkturer

– I goda tider är tillverkningen stabil, men när konjunkturen vänder nedåt kan den svikta. I sämre tider hyr våra kunder dock gärna in personal i stället för att anställa – och då kan vi hyra ut den personal som för stunden kan frigöras inom koncernen. På så sätt klarade vi oss faktiskt igenom finanskrisen utan att behöva varsla – och det är också så vi hanterar toppar och dalar under året.

”Prislappen var inte avgörande – det viktiga var att Valentum hittade en köpare som kändes rätt för oss.”

Att starta upp ett företag kräver resurser. Men Jarl och Daniel tog ett modigt beslut som skulle leda vägen framåt. 2004, utan en enda kund, anställde de 50 personer på ett bräde.

– Det gick dåligt för vår förra arbetsgivare och de tvingades varsla många av våra tidigarekollegor. Vi visste att det här var otroligt duktiga människor så vi erbjöd dem jobb i vårt bemanningsföretag. De flesta var då utlånade för upplärning hos kunder och vi räknade kallt med att de även fortsatt skulle behövas där. Så efter att vi anställt 50 personer så gick vi ut och pratade med företagen som de var utlånade till.

 

“Valentum hade gjort sin läxa”

Sedan dess har det varit full fart framåt för Speed Group som i dag sysselsätter mer än 1 000 personer. Det var den snabba tillväxten, och ansvaret för personalen, som gjorde att Jarl och de andra delägarna började fundera på att ta in en stark delägare. Det skulle göra företaget mindre sårbart och hjälpa dem att ta Speed Group till nästa nivå.

– Vi hade blivit uppvaktade av potentiella köpare många gånger, men det hade aldrig känts rätt. När Valentum kom in i bilden förändrades det. De hade verkligen gjort sin läxa på ett imponerande sätt och skiljde sig oerhört från de andra M&A-firmor som vi varit i kontakt med.

Valentum värderade Speed Group i paritet med den slutgiltiga köpeskillingen, men prislappen var inte avgörande.

– Det viktiga var att Valentum hittade en köpare som kändes rätt för oss. Vi ska ju vara kvar inom bolaget och det måste kännas rätt för alla anställda att gå till jobbet även i framtiden.

Inte högsta buget – men det bästa

Valet föll på Ratos som gick in som majoritetsägare med 70 procent av aktierna.

– Ratos ger oss en stabil och solid ekonomi, och dessutom ett stort kontaktnät och kompetensen som krävs för att fortsätta växa. De är långsiktiga i sin satsning och delar våra grundvärderingar för hur Speed Group ska bli ännu bättre i framtiden. Vi hade högre bud i kronor räknat, men inget som var bättre. Valet av köpare gjorde Jarl och hans kollegor själva. Och det är ännu en sak som de uppskattade med Valentum.

– Valentum tog fram kandidaterna och ville sedan att vi skulle bilda oss en egen uppfattning. Vi fiskade till och med efter deras åsikter, men de tyckte att det var viktigt att vi resonerade oss fram till svaret utan deras inblandning. När vi gjort det, och förklarade varför vi tyckte att Ratos var det bästa moderbolaget vi kunde ha, så sa de ”exakt så tänkte vi också”.

Tillväxt i världsklass

Snabbfakta om Speed Group

Uppdragsgivare: Jarl Tenande, Daniel Andersson, Jesper Andersson och Catrin Wirfalk. Uppdrag: Säljmandat Bransch: Logistik och bemanning Antal anställda: 900

Om företaget

Speed Group levererar kompletta lösningar inom bemanning, rekrytering, produktion, utbildning, logistik och lagerhållning

Kontakt

Om Valentum

Valentum är en nytänkande projektledare inom företagstransaktioner med fokus på försäljningar och förvärv av stora onoterade företag.

Vill du veta hur ditt företag står sig inför en potentiell försäljning?

Kontakta oss för att få en analys av ditt företag och marknad samt vilka möjligheter som finns inför en försäljning.

Vi använder cookies för att kunna erbjuda bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi hanterar cookies.