Besök Clearwater International Sverige
Clearwater International

Stabil förvärvsmarknad inom mjukvara med höga transaktionsvärden under 2017

Fortsatt stabilt transaktionsklimat i norden med ökat intresse från private equity och förvärv med högre genomsnittsvärde

Transaktionstakten under 2017 har avtagit något jämfört med 2016. Totalt genomfördes 229 transaktioner, i jämförelse med 251 transaktioner under föregående år. Däremot ökade det genomsnittliga transaktionsvärdet med 9 procent och totala transaktionsvärdet* uppgick till över 110 miljarder SEK.

Sålda bolag under 2016

Strategiska aktörer dominerar men riskkapitalister visar ökad aptit

Likt tidigare år är det strategiska aktörer som står för majoriteten av förvärven. Samtidigt har riskkapitalbolag börjat visa allt större intresse för sektorn och under perioden stod finansiella köpare för cirka 30% av förvärven.

Private Equity bolagen investerar stora summor i mjukvarubranschen

Den största transaktion sett till rörelsevärde 2017 gjordes av ett riskkapitalkonsortium bestående av bland andra Advent International och Bain Capital på 51,7 miljarder SEK i Danska betalningsbolaget Nets. Den näst största transaktionen var HgCapital som köpte ut övriga riskkapitalinvesterare i affärssystem-utvecklaren Visma som värderade bolaget till 46,3 miljarder SEK.

Internet software och application software populärast 

Flest antal investeringar under 2017 gjordes i Internetmjukvaror och services med 72 transaktioner. Däribland erhöll Svenska BIMobject en investering om 32m SEK från White Mill AG som värderade företaget till 900m SEK. En investering som möjliggör ytterligare förstärkning av företagets affärs- och teknologiportföljer med produkter såsom intelligenta molnlösningar och internetbaserade infrastrukturer. Det näst mest attraktiva området, Application software, attraherade 65 transaktioner med Nokias förvärv av Comptel som den mest signifikativa med ett värde av 3.3 miljarder SEK som en del i att stärka Nokia’s mjukvarustrategi. Konsultbolag, Övrig software och Data processing attraherade 54, 24 respektive 17 förvärv.

*Totala transaktionsvärdet avser summan av alla transaktioner med publika värden

 

Bibehållen hög transaktionsnivå under 2017

Nordiska mjukvarubolag fortsätter sin positiva utveckling på börsen

De senaste årens positiva värderingsutveckling har stagnerat något under H2

 

Listade nordiska mjukvarubolag

Kontakt

Om Valentum

Valentum är en nytänkande projektledare inom företagstransaktioner med fokus på försäljningar och förvärv av stora onoterade företag.

Vill du veta hur ditt företag står sig inför en potentiell försäljning?

Kontakta oss för att få en analys av ditt företag och marknad samt vilka möjligheter som finns inför en försäljning.

Vi använder cookies för att kunna erbjuda bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi hanterar cookies.